Tab

Tirsdag den 31. juli 2018

I denne søde sommertid, hvor solen står højt på himlen og tilmed bliver længe op, ynder jeg at gå en sidste runde i haven på den tid af dagen, hvor solen går ned. Mens farveløsheden sænker sig over Store Heddinge by, så gløder kirketårnet en kort stund i røde og orange nuancer. Det er tid til for at gøre dagen op. Tid til at gøre dagens – måske årets og livets tab op.

Jeg kender ikke nogen, har aldrig hørt om nogen – som ikke lider tab. Vi er udspændt i tiden mellem fødsel og død, og derimellem findes både glæde og sorg, lykke og ulykke, velsignelse og tab. Tab af elskede, tab af tænder, tab af førlighed, tab af evner og tab af muskler og muligheder, der hører en bestemt alder til.

Count your blessings – synger man på engelsk. På dansk: tæl dine velsignelser. Og hvad så med de tab vi lider mellem fødsel og død – skal de tælles ligesom velsignelserne? Tab skal tælles med ordene fra Salme 90, der lyder: Lær os at holde tal på vore dage, så vi får visdom i hjertet. At holde tal på er med i hjertet og huske, at vi har en tid på jorden. Det gælder om at være tilstede, mens vi er her. Tab giver dybde, indsigt og farver ligesom dem, der kommer fra solens  sidste stråler. Visdom er, hvor hjerne og hjerte spiller sammen, hvor fornuft og følelser forenes til en dyb indsigt, en visdom som farver ikke kun kirketårnet, men livet.

Der er sådan set kun to muligheder med tab. Enten taber man livet og er ikke rigtig til stede i livet – altså uden rigtigt at være i livet med hele sindet, fornuften og hjertet.  Eller man vælger livet inklusiv de tab, der dukker op.

Søren Kierkegaard skriver i bogen; Enten Eller, at man kan beslutte sig her i livet, og da bliver man sig selv. Beslutter man sig ikke, men drøner rundt fra happening til happening eller fra nydelse til nydelse eller fra tanke til tanke eller fra forbrug til forbrug eller måske fra blomst til blomst som en hummelbi,  eller måske forbliver man i fornuftens verden uden at beslutte sig i hjertet, - så taber man livet.

Tab i livet eller tab af livet.
Uanset er der tab.
Men der er fanden til forskel på de to tab.

Tab af livet – det er er alvorligt. Det betyder, at man faktisk ikke er til stede og forpligtet i livet. Til de tab, som man får hen af vejen i sit liv, får man følgeskab af Jesu frigørende gerninger og ord: Frygt ikke! Jeg er med dig alle dage indtil verdens ende.

Af sognepræst Ingrid Salinas

Del dette: