Præstetanker

Onsdag den 19. februar 2020

Hvad skal vi sammenligne Guds rige med?

Længe inden der var noget, der hed Kærgårds smørbar, havde jeg en genbo, som hed Fru Kjærgaard. Hun var kær og godt op i 80erne. En dag fortalte hun mig, at hun var gået sin sædvanlig morgentur i skoven og der havde hun fået øje på den yndigste lille plante. Næste dag havde hun forsigtigt gravet planten op. For hun drømte om, at den fik en plads i hendes have. Tiden gik, og foråret blev til forsommer, og en dag opdagede hun, at den yndige plante havde vokset sig stor og, at det minsandten var en skvalderkål. Hun lo meget, da hun fortalte mig om hendes skvalderkåls eventyr.

Jesus foreslår, at vi: sammenligner Guds rige med et sennepsfrø: "Når det kommer i jorden, er det mindre end alle andre frø på jorden, men når det er sået, vokser det op og bliver større end alle andre planter og får store grene, så himlens fugle kan bygge rede i dets skygge."

Et sennepsfrø er ganske vist et lille frø, men ikke verdens mindste frø. Og det bliver en stor plante, men ikke verdens største plante. Jesus vælger ikke verdens mindste frø – og ikke verdens største plante til at beskrive Guds rige. Det er på den måde hverken fugl eller fisk, men gådefuldt.

Jeg ser et lille underforstået smil på Jesu læber, mens han taler om sennepsfrøet og fuglene i træerne. Sennepsplanten var ukrudt i de områder, hvor Jesus vandrede. Sennepsplanten skød op overalt som skvalderkål her i landet, og den var heller ikke til at få bugt med igen. Den mands høje buskagtige vækst er næppe stor nok til, at himlens fugle kan bygge rede i dens grene og da knapt nyde godt af dens skygge.

Guds rige er en hemmelighed, har lighed med skvalderkål – det spreder sig overalt, forgår ikke let og er yndig i vækst. Guds riges grene er hverdagsagtigt, tæt netværk, der bringer himlens fugle ned til os.
Ingrid Salinas

Frøen i brønden

Onsdag den 8. april 2020

Til dig der kan mere end dit Fadervor...

Sankt Katharina kirke i Corona krisetider:
Statsministeren siger, at vi skal stå sammen ved at være adskilt. Højmessen er aflyst. Konfirmationerne, dåb og bryllupper er udskudt til august. Vi har aflyst alt undtagen bisættelser og begravelser. Det store spørgsmål for kirken er: Hvad kan vi gøre for at være kirke i en Corona krisetid. Et lille forslag: Brug dit Fadervor! Du skal vaske og gnubbe hænder lige så længe som det tager at bede Fadervor. Sige ordene langsomt mens du vasker håndfladerne, håndryg, tommelfingrene og mellem fingrene for din Næstes skyld. Så længe skal du nemlig vaske eller hånd-spritte for, at det virker. I disse tider, er det en måde at vise barmhjertighed mod Næsten og følge Kristus.

Vær! barmhjertig mod din Næste og vask hænderne eller brug håndssprit og hold afstand. I kan, som altid, kontakte mig via mail og telefon: Ingrid Salinas 56 50 21 67 isa@km.dk. Kirkegården kan kontaktes i hverdage mellem 8-15 på telefon 40 21 57 88.

Fra Store Heddinge Menighedsråd og de ansatte ønsker vi menigheden en glædelige stille påske der bringer fred og et godt helbred.

Påske hilsner
Sognepræst