Information om begravelse, undernedsættelse og bisættelse

Valg af gravsted
Du er altid velkommen til en snak på kirkegården, om valget af gravsted. Der er flere muligheder, og vi kan sammen finde den løsning der opfylder dine krav og ønsker. På kirkegården kan vi desuden være behjælpelige med alt arbejde i forbindelse med etablering af gravsted, valg og indkøb af planter, vedligeholdelse, plantning af forårs/sommerblomster, pålægning af gran, kranse og juletulipaner og meget andet. Der kan laves GIAS aftaler som betales på én gang for hele gravstedets løbetid (dette kan være en fordel, da den kan indgå i boet), eller der kan betales en årlig regning. Du er meget velkommen til at ringe til mig for at få svar på spørgsmål om dette.

Ved kistebegravelser
Hvis begravelsen skal foregå i et eksisterende gravsted, skal stenhuggeren kontaktes af dig for afhentning af eksisterende sten til indgravering. Hvis der er flere sten på gravstedet, skal de eventuelt flyttes af stenhuggeren, så der kan graves en grav. Hvis det er et nyt gravsted, skal stenhuggeren kontaktes med henblik på en ny sten. Kirkegården fjerner/flytter eksisterende beplantning, trædesten, figurer og andet på gravstedet, og opbevarer det indtil det evt. skal flyttes tilbage. Vi fjerner også hækken ud for den nye grav, da vi ellers ikke kan komme til. Den bliver flyttet tilbage igen, når jorden har sat sig. Efter begravelsen skal jorden have tid til at sætte sig, og der kan hverken sættes gravsten eller planter i de første 8-10 mdr. efter begravelsen.

Ved bisættelse og urnenedsættelse
Ved bisættelse i kirken, med efterfølgende kremering, kan man vælge at bedemanden henter urnen ved krematoriet, eller man kan selv hente den. Bedemanden afleverer den på kirkegården. Hvis der er valgt et eksisterende gravsted, skal stenhuggeren kontaktes for afhentning af eksisterende sten til indgravering. Hvis det er et nyt gravsted, skal stenhuggeren kontaktes med henblik på en ny sten. Ved gravstedet: ”plade i plæne”, skal stenen have målene 60x40x5 cm. Det skal være en alm. granit sten i dæmpet farve og overfladen skal være ru med indgraveret tekst. Når kirkegården har modtaget urnen fra bedemanden samt gravsten fra stenhuggeren, kontaktes du for at aftale tid for urnenedsættelse. Urnenedsættelse kan foregå mandag-torsdag mellem kl. 7.30 - 14.00, fredag 7.30 - 11.00, samt d. 1 lørdag i måneden fra 10-13 (Urnenedsættelse lørdag koster 550,-). Hvis der er ønske om hurtig urnenedsættelse, f.eks. i forbindelse med en vigtig dato/mærkedag, eller før stenen er klar, skal du blot kontakte os.

Ukendt fællesgrav
I Store Heddinge sogn er reglerne, at man ikke kan være med til urnenedsættelse på ukendt fællesgrav. Her vil urnen blive sat ned af personalet, i den rækkefølge vi får dem ind og efterfølgende sendes der et gravstedsbrev til dig. Urnen nedsættes inden for en uge efter modtagelse.

Du er meget velkommen til at kontakte os for yderligere informationer.
Kirkegårdsleder
Bitten Nørby